tisdag 1 maj 2012

Jesus v.s Mohammed!

Vaknade en stund sen och tänkte i och med att det är 1:a maj, att jag i sann socialistisk anda skulle börja dagen med lite religionskritik. ;)

Kollade Facebook nyss och hittade bilden nedan. Kom då att tänka på alla andra sådana här roligheter på bekostnad av Gud och Jesus och vidare på hur kul jag tycker dessa är och samtidigt på hur accepterat det är, inte bara i vårt samhälle men i största delen av västvärlden!

Den stora frågan är då varför vi då i civiliserade länder däremot fortfarande är osäkra på om det är acceptabelt att göra detsamma med Allah eller Mohammed? Är de helt enkelt inga kul typer? Jag förstår att det saknas tolerans för yttrandefrihet och humor i mindre upplysta samhällen, men varför är vi "upplysta" västerlänningar osäkra på huruvida vi ska tolerera det?

Är det så att vi är rädda för att reta upp muslimer samtidigt som vi struntar i om katoliker och övriga kristna tillsammans med buddhister o s v tar illa vid sig när deras allra heligaste är utsatt för kritik? Eller tror vi inte muslimer är kapabla att hantera att leva efter samma villkor som vi?

Personligen tycker jag det är absurt att vi gör skillnad. Jag vågar påstå att om något mindre accepterat kristet samfund reagerat upprört och kränkta över en karikatyr på Jesus, hade det tillbakavisats med kritik om att de är inskränkta och okunniga och att de helt enkelt får acceptera vår demokratiska rätt till yttrandefrihet!

Så frågan kvarstår; tror vi inte muslimer kan leva efter dessa demokratiska principer? Snacka om nedvärderande syn på så många miljoner människor...

4 kommentarer:

  1. Kan de hantera det? Kom och tänka på det här:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Muhammedbilderna_i_Jyllands-Posten

    SvaraRadera
  2. Det är en sak att vissa grupper (länder) reagerar och en annan att vi (västvärlden) väljer att anpassa oss därefter, för det i sin tur möjliggör (enligt min mening) att stora grupper av människor (samhällen) fortsätter leva isolerade i skydd av sin egen intolerans och okunnighet - på bekostnad av enskilda människors frihet och sann demokrati.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle vilja dra din fråga längre: kan de hantera demokrati?

    SvaraRadera
  4. Läs "the final testament" av James Frey! Fantastisk bok som väcker eftertanke. Alla borde läsa den:)

    SvaraRadera